Pogácsa, ahogy anyukám készíti

2014. március 17., hétfő




Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 6 db burgonya
  • 2 tojás
  • 1,5 ráma 
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 15 dkg reszelt sajt (ha sajtosat készítünk)

    A burgonyát megpucolom, felkockázom, és sós vízben megfőzöm. Majd krumplinyomóval összetöröm, és a másfél rámát belekeverem. Közben az élesztőt a cukros tejben felfuttatom. Azután a lisztet tálba öntöm, közepébe mélyedést vájok, beleütöm a 2 tojássárgáját, hozzáteszem a sót, a rámás krumplit, és végül a felfuttatott élesztőt. Szép simára gyúrom, és elnyújtom. Megkenem olajjal, majd négyfelé hajtom, letakarom egy konyharuhával, és hagyom kelni. Amikor látom, hogy már kicsit megkelt, ez kb. 15 perc, akkor ismét elnyújtom. Majd szintén megkenem olajjal, és négyfelé hajtom, letakarom, és hagyom kelni ismét kb. 15 percet. Ezután megint elnyújtom kb. 2 cm-esre, késsel hosszában, és keresztben becsíkozom. Majd pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A tetejét a tojásfehérjével megkenem, és ha sajtosat készítek, akkor a tetejét megszórom a reszelt sajttal is. Tepsibe teszem, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten megsütöm.
blogger

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Fincsi Konyha Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino